Znanjem do zdravlja

Pitaj doktora

 • Pogledajte odgovore našeg teama, preuzete s ordinacija.hr
 
Pitanja i odgovori preuzeti sa

Oporavak nakon prijeloma

U nedjelju sam pala nakon čega mi je stopalo naoteklo. Nalaz doktora: na snimkama lijevog stopala tanka transparentna linija kroz bazu V MT kosti u smislu frakture bez dislokacije. Trenutno imam longetu, u petak kontrolu. Hodam na štakama, uz obavezno mirovanje. Ovo mi je prvi lom u 32 godine, pa Vas molim informacije što je dalje za očekivati? Koliko traje oporavak i što uopće trebam još proći?


 • user

  Odgovara Goran Cvetojević, bacc.physioth.

  Nakon prijeloma baze V metatarzalne kosti osnovni principi konzervativnog kirurškog liječenja su imobilizacija (dakle longeta) a prema potrebi i cirkularna sadrena imobilizacija (gips) ponekada i par tjedana. Iako osobno nisam ljubitelj doktrine dugotrajne imobilizacija, ovisno o bolnici i liječniku ordinirati će se nastavak nošenja određene vrste imobilizacije. Ukoliko to možete organizirati, kod ovakvih prijeloma može se postaviti funkcionalna imobilizacija, plastični gips (kombinacija soft i scotchcast imobilizacije) ili full rigidna imobilizacija plastikom. Tehničar u gipsaoni će Vas o tome bolje informirati, a proizvode za izradu plastičnog gipsa možete kupiti u ljekarnama. Klasični gips je dosta težak, no to je standard u liječenju u većini bolnica danas. Postoje i određene vrste ortoza koje bi se mogle primijeniti uz dogovor sa kirurgom. Na kontroli kirurga će se definirati daljnji postupci. Nakon postizanja sanacije prijeloma, ovisno o dužini imobilizacije i lokalnom nalazu ponekada je potrebno provesti i fizikalnu terapiju. Terapija je gotovo neophodna nakon dužih imobilizacija. Sam tijek terapije provesti će fizioterapeut. Vježbe gibanja i mobiliteta, uz vježbe snaženja stabilizatora gležnja kao i trening balansa i stabilnosti su ključni momenti rehabilitacije. Sve ostalo oko rehabilitacije će ovisiti o mnogim faktorima poput brzine cijeljenja, stanja okolnih tkiva, načina, vrste i dužine nošenja imobilizacije. Stoga slušajte savjete liječnika i ponašajte se po uputama. I na kraju završna misao - takve vrste prijeloma bez pomaka imaju dobru prognozu. Stoga sretno u daljnjem liječenju.


Kako si pomoći kod bolne kralježnice?

Imam bolove u donjem dijelu leđa već 8 mjeseci. Napravila sam RTG slabinske kralješnice i po nalazu imam reduciranu fiziološku lordozu te blažu reduciranu visinu i.v. prostora L5/S1. Odradila sam fizikalnu terapiju (masaža, terapija strujom te ultrazvuk), međutim nije mi pomoglo. Što drugo preporučujete?


 • user

  Odgovara Goran Cvetojević, bacc.physioth.

  Ako ste proveli terapiju koja nije imala učinka svakako je potrebno nastaviti terapiju, ali sa korigiranim postupcima. Da bi Vam mogao odgovoriti morali bi napraviti fizioterapeutsku procjenu i uvid u dosadašnju med. dijagnostiku kao i provedene terapijske postupke. Opći savjeti za smanjenje tegoba kralježnice koje u većini slučajeva pacijent može provoditi su početak rasteretnih aktivnosti poput istezanja (longitudinalnog) kralježnice, vježbanja u ležećem položaju (rad na stabilizatorima trupa) korekcija posture i svakako ima smisla plivati. Uz navedeno je najčešće potrebno mobilizirati lumbalni segment (kako meka, tako i zglobna tkiva) te provjeriti pedometriju svakodnevnog života.


Kvržica na nozi

Prije 2 mjeseca sam primjetila malu kvržicu na kosti lijeve noge izmđu koljena i stopala. Na dodir ne boli, međutim zna me svako malo zaboljeti ta noga u kosti gdje je ta kvržica i iza noge na listu kao grč neki i znam osjećati bol koja traje duže vrijeme; te ponekad zatezanje koje se javlja dok hodam i onda kao da teže pokrećem tu nogu, traje kratko pa popusti. Molim vas mišljenje. Nemam nikakvih modrica, pala sam prije 2 godine i imala 2 šava na koljenu te noge iza čega mi je uvijek ostalo ispod koljena lagana oteklina.


 • user

  Odgovara Goran Cvetojević, bacc.physioth.

  S obzirom na opis tegoba i promjena na potkoljenici koje navodite smatram da iste treba medicinski obraditi. Stoga predlažem da svakako navedene promjene napomenete liječniku obiteljske medicine koji će nakon pregleda odlučiti koji dio medicinske dijagnostike provesti.


Uganuće gležnja

Prije gotovo 3 tjedna sam nezgodno stala na rub stepenice i uganula nogu u gležnju. Prvih 3 dana nisam se mogla uopće samostalno osloniti na nogu. S vremenom su bol i otok djelomično nestali i u ovom trenutku bez neke velike nelagode se oslanjam na nogu. Primjetila sam jedino kako mi je još uvijek otežan slikazak sa stepenica (zbog boli). Pitanje postavljam jer me zabrinjava otok koji se nalazi još uvijek oko zgloba (prema ristu) i bolan je na dodir. Smatrate li da bih trebala potražiti stručnu pomoć? Ako da što predlažete? Napomenula bih kako na žalost u tom trenutku nisam potražila pomoć i kako svo ovo vrijeme nosim kompresijski zavoj te mažem otok deep reliefom.


 • user

  Odgovara Goran Cvetojević, bacc.physioth.

  Uganuća gležnja se trebaju medicinski zbrinuti, posebno ukoliko se radi o uganuću 2 ili 3 stupnja. Ponekada uganuće može dovesti i do avulzijskih oštećenja kosti. Stoga, ukoliko je od ozlijede prošlo 3 tjedan a ista nije potpuno sanirana predlažem da se javite na fizikalnu terapiju (po mogućnosti privatno, zbog brzine pristupa i mogućih postupaka). Otok treba izdrenirati (medical flosing, tape ili drenaža) te svakako učiniti mobilizacijske tehnike za Talus i kosti Tarzusa. Uz mobilizaciju, kod ozljeda ligamentarno/tetinog aparata gležnja potrebno je uz terapeutske vježbe provesti i trening balansa i stabilizacije gležnja, kako bi se izbjeglo ponavljanje ozlijede. S obzirom na navedeno ponovo predlažem odlazak na privatnu fizikalnu terapiju.


Škljocanje u koljenu

Imam 24 godine i visoka sam 179 cm, a teška 65 kg. Nisam rađala. Ne bavim se sportom, ali redovito šetam, često i uz uzbrdice. Moj problem je koljeno, počelo me boljeti prije nekoliko mjeseci. Problem sam povezivala s išijasom, obzirom da sam sama dizala težak namještaj u kući. Imala sam bol u donjem dijelu leđa i bol u koljenu. Koljeno je škljocalo kada dolazim u čučeći položaj i javljala se kratkotrajna bol. Slično je bilo i pri ustajanju i penjanju. Nisam naročito mirovala, ali se bol nakon mjesec ili više primirila. Nakon toga, prije petnaestak dana, u pokušaju da dohvatim predmet ispod kauča, došla sam u klečeći položaj na pločicama, i cijelom težinom se oslonila na isto, desno koljeno. Osjetila sam da me zaboljelo. Sada me koljeno ponovno boli pri nošnju težih stvari, pri kretanju uz i niz stube, pri ustajanju sa kauča, pri penjanju. Imam dojam kao da sam preteška za to koljeno. Međutim, ovaj put koljeno kao da pravi neki sitniji škljocaj i bol je nekako uže lokalizirana, više ka desnom gornjem kutu koljena i malo oštrija. Bojim se da ga nisam nagnječila ili nešto slično? Da li ima potrebe da se javim liječniku, ili će bol proći? I da li je moguće da je to škljocanje prolazno?


 • user

  Odgovara Goran Cvetojević, bacc.physioth.

  Iz svega što navodite smatram da je najbolje da se javite ortopedu i učinite klinički pregled, te prema procjeni kliničara postupite dalje. Škljocanje u koljenu sa boli pri opterećenju (posebice klečanju ) može ukazivati na neku od ozljedu unutar zglobnih struktura, što svakako treba verificirati i prema potrebi liječiti.Zakažite termin

Društvene mreže

Zdravstvena ustanova Tibia / Tibia d.o.o. Sjedište tvrtke: Rakarska 10, 10410 Velika Gorica Nadležni sud : Trgovački sud u Zagrebu MBS: 080452491 OIB: 85746789721 MB: 1703048 Osnivači : Saša Cvetojević, Goran Cvetojević Žiro račun : HR2623600001102052210 kod Zagrebačka banka d.d. NAČINI PLAĆANJA Gotovina, bankovne kartice i kreditne kartice (AMEX, MASTERCARD, MAESTRO, DINERS, VISA), transakcijsko plaćanje