Znanjem do zdravlja

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija obuhvaća sve postupke primjene fizikalnih agensa u prevenciji, liječenju i rehabilitaciji bolesnika. U fizikalnoj terapiji koristimo različite fizikalne procedure koje imaju svoje učinke na tkivo na koje se apliciraju. Jedne od najčešće apliciranih fizikalnih procedura su elektroprocedure.


Elektroterapija

ELEKTROTERAPIJA – direktna primjena električne energije u cilju liječenja.


Elektrostimulacija, TENS, interferentne struje, modulirane struje – samo su neke od vrsta elektroprocedura koje koristimo, svaku sa svojim učinkom i ciljem.


Magnetoterapija

MAGNETOTERAPIJA – - primjena visokofrekventnog magnetnog polja. Metoda izbora kod traume kosti i mekog tkiva, kao i kod reumatskih stanja ili sportskih ozljeda.


Terapija ultrazvukom

TERAPIJA ULTRAZVUKOM – primjena ultrazvučnih valova sa ciljem dubinskog zagrijavanja i oporavka tkiva. U praksi je najučinkovitija uz aplikaciju protuupalnih lijekova.

prikaz

Terapija laserom

TERAPIJA LASEROM – aplikacija svjetlosne energije u snopu sa ciljem ubrzavanja procesa cijeljenja i analgezije. Metoda izbora kod ozljeda ligamenta, mišića, tetiva ili kao analgetska procedura.

prikaz

Kineziterapija

Kineziterapija – primjena pokreta u cilju liječenja (terapija pokretom)

Kineziterapija je osnovni segment svakog rehabilitacijskog procesa i glavni je pokazatelj kvalitete određenog fizioterapeuta koji je provodi.

Osnovno načelo u primjeni kineziterapije je individualnost. Svaki pacijent mora imati svoj kineziterapijski program koji se mjenja i prilagođava na dnevnoj razini te fizioterapeuta koji ga kroz taj plan vodi.

Da bi se provela adekvatna kineziterapija (ŠTO JE PREDUVJET POSTIZANJA POBOLJŠANJA STANJA PACIJENTA) osnovno načelo rada je jedan terapeut i jedan pacijent.

Rehabilitacijski proces kod nas provodimo isključivo na principu individualnosti i vođenju pacijenta kroz kineziterapijski plan sa konstantnim fizioterapeutskim nadzorom (jedan na jedan).


Medicinska masaža

Medicinska masaža – metoda fizikalne terapije koja se služi nizom sustavnih pokreta na tijelu radi manipulacije tjelesnim tkivima (kožom, potkožjem, mišićima i mišićnom fascijom). Izvodi se rukama u svrhu izravnog ili neizravnog djelovanja na mišićni i živčani sustav te cirkulaciju krvi i limfe.

S obzirom da se danas u Hrvatskoj riječ medicinska masaža koristi u različitim promotivnim segmentima (od kozmetičkih salona do alternativnih centara) treba napomenuti da medicinsku masažu mora provoditi medicinsko osoblje (fizioterapeut).

Naime – ukoliko nemate zdravstveni problem svejedno je kakva će se masaža napraviti. No ukoliko imate zdravstveni problem medicinska masaža može biti sastavni dio terapeutskog plana.

  • Primjena medicinske masaže odličan je način pripreme tkiva za primjenu mobilizacije i manipulacije. To je kombinacija koja donosi dugotrajne rezultate.
  • Medicinska masaža odličan je način opuštanja muskulature
  • Medicinska masaža postiže odlične rezultate u prokrvljenosti tkiva
  • Medicinska masaža dio je rehabilitacijskog plana

Ograničavanje „medicinske“ masaže na minute, na vrste eteričnih ulja koje se koriste ili na tip glazbe u pozadini zabluda je koja dovodi do pogrešnog pristupa i do izostanka rezultata koji se žele postići masažom.Ako Vas bole leđa, stalno ste u grču, osjećate trnce u rukama ili nogama, zakočeni ste, boli Vas glava – Vi ste kandidat za medicinsku masažu.

prikaz
prikaz

Medicinska gimnastika

Medicinska gimnastika – skup različitih oblika vježbanja sa naglaskom na prilagodbu vježbe zdravstvenom stanju pacijenta, sa ciljem poboljšanja zdravstvenog stanja.

Medicinska gimnastika provodi se individualno ili grupno.

Grupna medicinska gimnastika mora biti podjeljena na način da u istoj grupi budu pacijenti sa istim ili što sličnijim dijagnozama (opća kondicija i dob svakako su parametri oko kojih treba voditi brigu).

S obzirom da medicinska gimnastika najbolji učinak ima ukoliko se provodi kontinuirano zadatak je terapeuta da izvrši adekvatnu edukaciju o načinu provođenja medicinske gimnastike.

U našoj ustanovi medicinska gimnastika se uči, a ne provodi. Demonstracija i učenje su prilagođeni svakom pojedincu i ovise isključivo o njegovoj mogućnosti adekvatnog provođenja medicinske gimnastike. Nakon postizanja pravilnog vježbanja važna je povremena kontrola i korekcija vježbi (intenziteta, otpora i izbora pokreta). Tek nakon individualne medicinske gimnastike u kojoj pacijent „nauči vježbati“ može se pristupiti grupnim vježbama.

Zakažite termin

Društvene mreže

Zdravstvena ustanova Tibia / Tibia d.o.o. Sjedište tvrtke: Rakarska 10, 10410 Velika Gorica Nadležni sud : Trgovački sud u Zagrebu MBS: 080452491 OIB: 85746789721 MB: 1703048 Osnivači : Saša Cvetojević, Goran Cvetojević Žiro račun : HR2623600001102052210 kod Zagrebačka banka d.d. NAČINI PLAĆANJA Gotovina, bankovne kartice i kreditne kartice (AMEX, MASTERCARD, MAESTRO, DINERS, VISA), transakcijsko plaćanje