Znanjem do zdravlja

Saznajte više o specijalnim tehnikama

IASTM

Opis tehnike

IASTM (Instrument assisted soft tissue mobilization) je tehnika koja dovodi do opuštanja mišića, ligamenata i fascija pomoću specijalnih metalnih instrumenata. Danas je IASTM neizostavna tehnika u svim boljim svjetskim klinikama i sportskim klubovima. Tehnika se koristi za brzo opuštanje mekih tkiva te se zbog toga najviše koristi u sportu gdje je potreban brzi rezultat, ali se također koristi i kod ostale populacije.

Koristi se ne samo kao tretman za bol ili ozljedu, već i za rješavanja ograničenog opsega pokreta uzrokovanog problemom mekih tkiva. IASTM se koristi za stimulaciju oštećenog tkiva kao odgovor tijela, ožiljke i problematiku centralnog živčanog sustava na podražaj s ciljem opuštanja mišića, tretiranja ozljede ili oslobađanje ograničenog pokreta.


Dry Needling

Opis tehnike

Dry needling je terapijska procedura u kojoj se koriste igle u svrhu opuštanja bolnih i napetih mišića. Rezultat je duboko opuštanje tkiva koje utječe na poboljšanje pokretljivosti, funkcije i smanjenje bolova najčešće uzrokovanih tzv. miofascijalnim bolnim sindromom ili trigger točkama.

Dry needling učinkovito rješava probleme uzrokovane miofascijalnim disfunkcijama i druge bolove mišićnog podrijetla. Sterilna akupunkturna igla se ubode u područje trigger točke te se traži najbolji odgovor tkiva koji se još naziva “twitch” a osjeća se kao blagi trzaj nakon kojeg slijedi opuštanje. U tretmanu se ne koriste lijekovi niti druge supstance, a sama igla ima analgetski učinak. Nakon tretmana poboljšava se sposobnost cijeljenja tkiva, smanjuje se bol i poboljšava pokretljivost. Istraživanja pokazuju da Dry needling ima najbrži učinak u smanjenju bolova mišićnog podrijetla, do 50% u jednom tretmanu.

Kinesiotape


Opis tehnike

Zašto je metoda kinesio taping toliko učinkovita u liječenju boli?

Kod upale mišića prostor između kože i mišićja je smanjen iz čega proizlazi smanjen protok limfne tekućine. Limfni zastoj vrši kompresiju i nadražuje receptore boli u koži što vodi k lokalnom stvaranju boli. Ako se koža u zahvaćenom području prije i tijekom stavljanja trake rastegne, prilikom povratka u prvobitno stanje zajedno s nalijepljenom trakom napravit će se valovi, kožni nabori. Taj efekt kože je najvažniji temelj metode kinesio taping. Kroz podizanje kože povećava se prostor između kože i supkutanog tkiva, što omogućava slobodan protok limfe u limfni sustav, time se smanjuje nadražaj receptora što rezultira smanjenjem i prestankom boli.

Temeljne funkcije i učinci kinesio tapinga:

• Poboljšanje funkcije mišića: npr. nakon rupture mišića, tekućina koja tom prilikom nastaje u međustaničnom prostoru uzrokuje povećanje pritiska, javljaju se bolovi, oticanje i povećanje tonusa mišića.
• Poboljšanje cirkulacije tjelesnih tekućina: npr. kod oštećenja tkiva dolazi do izlijevanja tekućina u određenom području, što rezultira upalnom reakcijom
• Redukcija boli: Lijepljenje trake potiče podražaj mehanoceptora na koži. Nastali signali putem mehanoceptora stižu u leđnu moždinu, aktiviraju stanice za kontrolu u moždanom deblu i time smanjuju jačinu osjećaja boli u mozgu.
• Podupiranje funkcije zgloba: Različitim načinom postavljanja kinesio tapinga utječe se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama.

Medical Flossing


Opis tehnike

Medical Flossing terapijska je metoda u kojoj se koristi traka od lateks gume koja djeluje na površinu kože visokom kohezijskom silom. Metoda djeluje na krvožilni i senzomotorički sustav ljudi i ima pozitivan utjecaj na autonomne reparativne mehanizme u tijelu. Metoda ima dva glavna cilja, a to su smanjenje boli i povećanje opsega pokreta. Ova dva cilja mogu se postići uz pomoć različitih mehanizma djelovanja. S tri komponente: kompresije, pokreta i iritacije terapeut može individualno prilagoditi upotrebu Medical Flossinga ovisno o pacijentu i terapeutskom cilju. Osim toga metoda se može kombinirati s različitim terapeutskim tehnikama: funkcionalni trening, manipulacija, mobilizacija.


Cupping


Opis tehnike

Terapeut za rad koristi čašice koje su najčešće staklene, silikonske ili plastične. Radi na principu stvaranja vakuuma između površine kože i unutrašnje strane čašice, nakon što ih se postavi na kožu klijenta. Jačina usisa zraka iz čašice se može kontrolirati, te se na taj način prilagođava potrebi terapije. Čašice se mogu pomicati po tijelu ili postaviti na određena mjesta i ostaviti da djeluju onoliko dugo koliko terapeut procijeni (uglavnom od par minuta do 15-20 min)

Zbog nastalog vakuuma i odizanja kože, izvlači se krv iz žila direktno u tkivo. Smatra se da tijelo misli da je ozlijeđeno stoga započinje proces upale i šalje antitijela na to područje kako bi ga izliječilo. Cupping terapija je djelotvorna kod bolnih i zategnutih mišićnih stanja, gdje je generalno usporena mikrocirkulacija i otežana izmjena otpadnih i hranjivih tvari, te kod celulita iz istog razloga. Cirkulacija je prirodni način liječenja tijela, pa je poboljšan krvotok odličan početak tog procesa.


NKT


Opis tehnike

NKT - Neurokinetic therapy - predstavlja oblik manualne terapije kojom se provodi test u svrhu pronalaska boli, točnije, disfunkcionalnog neurološkog obrasca pokreta.

Spomenuti test se provodi na način da terapeut ispituje funkcionalnost mišića uspoređujući ga s drugim. Ako se testiranjem pokaže kako tijelo ne može izvršiti zadani pokret, tada motorni centar zadužen za pokret reagira - što otvara mogućnost korekcije.

Terapeut provedenim testiranjem, oslobađanjem i ponovnim ispitivanjem pokreta reprogramira disfunkcionalni neurološki obrazac pokreta. Da bi motorni centar pravilno izvodio zadani obrazac pokreta, klijentu se zadaju specifične vježbe kako bi se disfunkcionalni mišić koji je slab i bolan aktivirao.


DNS


Opis tehnike

Radi se o dinamičkoj stabilizaciji koja je bazirana na razvojnoj kineziologiji (razvoju djeteta do godine dana starosti). Ako pratite razvoj djece od njihovog rođenja do navršene godine dana života, uočit ćete da sva djeca (ukoliko nemaju neurorazvojni poremećaj ili neki drugi poremećaj u razvoju) imaju iste položaje koje zauzimaju, iste pokrete koje usvajaju, isti cilj kojem teže, a to je kretanje i uspravljanje na dvije noge.

Kao odrasli manje koristimo tijelo na načine na koje to koriste djeca pa gubimo mogućnost izvođenja nekih osnovnih položaja i stavova, što dovodi do kompenzacija iz drugih dijelova tijela, a samim time imamo neadekvatne pokrete i sile na zglobove i meka tkiva, što dovodi do ozljeda, bolnih stanja, ukočenosti i/ili smanjenja opsega pokreta.

DNS koncept je, ukratko, vježbanje kroz svima nam poznate položaje, a istovremeno je izvrstan način spoznavanja vlastitog tijela i učenja kako kontrolirati pojedini segment i pokret, što dugoročno dovodi do balansa u snazi i povećanja opsega pokreta. DNS vježbe se koriste kod: smanjenog mišićnog tonusa, problema sa kralježnicom (protruzijom, ekstruzijom, skoliozom, povećanom kifozom i lordozom), sportaša (prevencija ozljeda i povećavanje sportskih performansi-snaga, izdržljivost, stabilnost, funkcionalnost pokreta…)


PNF


Opis tehnike

Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija (PNF) je koncept, odnosno filozofija bazirana na tome da svaki čovjek, kako zdrav, tako i onaj s poteškoćama, ima neiskorištene psihofizičke mogućnosti. Pristup je individualan, ovisan o pacijentu, njegovu problemu, njegovim dnevnim aktivnostima i vrstom posla koji obavlja.

Proprioceptivna neuromuskularna facilitacija (PNF) može se definirati kao metoda unapređenja živčano-mišićnih mehanizama stimulacijom proprioceptora. Tom metodom možemo utjecati na opuštenost i elastičnost mišića, te istodobno utječemo na povećanje jakosti, odnosno unapređujemo "balans jakosti" (odnos između agonista i atagonista) i poboljšavamo stabilnost zgloba. Osim toga, pozitivno utječe na cirkulaciju i mišićnu izdržljivost.

Cilj svakog liječenja je postići najviši nivo funkcioniranja te osamostaliti pacijenta u aktivnostima svakodnevnog života. Terapeut motivira pacijenta,nastoji ne izazvati bol,koristi zdravi dio tijela i na taj način djeluje na bolesno podučje.


Zakažite termin

Društvene mreže

Zdravstvena ustanova Tibia / Tibia d.o.o. Sjedište tvrtke: Rakarska 10, 10410 Velika Gorica Nadležni sud : Trgovački sud u Zagrebu MBS: 080452491 OIB: 85746789721 MB: 1703048 Osnivači : Saša Cvetojević, Goran Cvetojević Žiro račun : HR2623600001102052210 kod Zagrebačka banka d.d. NAČINI PLAĆANJA Gotovina, bankovne kartice i kreditne kartice (AMEX, MASTERCARD, MAESTRO, DINERS, VISA), transakcijsko plaćanje