Znanjem do zdravlja

Specijalne tehnike

Saznajte više o specijalnim manualnim tehnikama

Naš je stav da bi svaki pacijent trebao probati riješiti problem kralježnice primjenom manualne terapije uz standardnu terapiju, a svakako prije nego se odluči za operativni zahvat na kralježnici.

Manualna terapija je dio postupaka u sklopu rehabilitacijskog procesa u kojem se poboljšanje stanja pacijenta postiže kroz primjenu ruku terapeuta. Asistirana zglobna klizanja, zadržana zglobna klizanja te mobilizacije i manipulacije najčešći su oblici manualne terapije.

Različiti koncepti nazvani po autorima koji su ih primjenili danas definiraju pristup i način provođenja manualne terapije.


Cyriax

Opis tehnike

To je moderna ortopedsko-manualna terapija koja se bavi mehaničkom dijagnostikom i konzervativnim liječenjem ozljeda mekog tkiva.

Tehnika je dobila ime po autoru ortopedu Dr. James Cyriax kojeg opisuju kao „oca ortopedske medicine“ ( Wikipedia ). Tehnika je bazirana na dvije glavne odlike – postavljanje mehaničke dijagnoze i plana terapije. Odličan je izbor u liječenju tegoba lokomotornog aparata.

Tehnike koje se primjenjuju u samom procesu liječenja su: mobilizacija, manipulacija, poprečna frikcija te trakcija. Sve četiri tehnike sastavni su dio koncepta, no možda najvažniji dio je sam pregled i testiranje koje je Cyriax razvio. Sama tehnika je kroz vrijeme unapređivana i modificirana te je postala osnova za razvoj i nekih drugih manulanih tehnika.

Naš fizioterapeut je prvi licencirani fizioterapeut na području Zagreba i Zagrebačke županije.


Mülligan

Opis tehnike

Tehnike u manualnoj terapiji koje se zasnivaju na mobilizaciji sa pokretom. Idealan način trenutnog rješavanja boli u zglobovima te postizanja punog opsega pokreta kod naizgled skraćenih struktura. Zglobna klizanja ( NAGS ) i zadržana zglobna klizanja ( SNAGS ) tehnike su koje se primjenjuju na zglobovima kralježnice i rješavaju bolna stanja i onda kad klasična terapija ne dovodi do poboljšanja.

Tehnika je bezbolna i sa ovom tehnikom postižemo odlične rezultate kod bolnih stanja vratne, torakalne i lumbalne kralježnice. Individualni pristup i educirani terapeut preduvjet su za postizanje rezultata.

McKenzie


Opis tehnike

Mehanička dijagnostika i terapija. Pristup u liječenju bolnih stanja kralježnice u kojem pacijent aktivno sudjeluje u terapijskim procedurama. Tehniku je razvio Novozelandski fizioterapeut Robin McKenzie i danas se smatra jednim od najboljih pristupa u liječenju kralježnice u okviru manualne terapije.

Neka od razmišljanja vezano za McKenzie metodu:

Metoda je jako učinkovita iako premalo iskorištena. Svaki pacijent sa bolesnom kralježnicom bi morao imati pristup toj metodi prije operativnog liječenja.

Thomas Niemeyes, Orthopädische Universitätsklinik Tübingen, voditelj odsjeka za kirurgiju kralježnice

Klinička obrada pacijenta po McKenzie metodi nam omogućuje iznimnu uspješnost u razlikovanju bolesnog od zdravog intervertebralnog diska.

R. Donelson, Spine 1997

Nijedan drugi razvijeni fizioterapeutski koncept nije tako temeljit i pouzdan kao McKenzijev.

Nikolai Bogduk, University of Newcastle, voditelj odsjeka za klinička istraživanja

Zakažite termin

Društvene mreže

Zdravstvena ustanova Tibia / Tibia d.o.o. Sjedište tvrtke: Rakarska 10, 10410 Velika Gorica Nadležni sud : Trgovački sud u Zagrebu MBS: 080452491 OIB: 85746789721 MB: 1703048 Osnivači : Saša Cvetojević, Goran Cvetojević Žiro račun : HR2623600001102052210 kod Zagrebačka banka d.d. NAČINI PLAĆANJA Gotovina, bankovne kartice i kreditne kartice (AMEX, MASTERCARD, MAESTRO, DINERS, VISA), transakcijsko plaćanje